Search
Close this search box.

Unik timelapse-film fra Ilulissat Verdensarvsområde

Oplev en smuk timelapse rejse til den verdensberømte Ilulissat Isfjord i Grønland. Filmen er lavet af fotograferne Casper Rolsted og Bo Normander.

Filmen blev i oktober 2019 kåret som en af de bedste film på Vimeo og modtog den særlige Staff Pick udmærkelse. 

Ilulissat Isfjord er et enestående naturområde skabt af gigantiske isfjelde fra den store Sermeq Kujalleq-gletsjer i bunden af fjorden. I 2004 blev området optaget på UNESCOs liste over Verdensarv og opnåede dermed den højeste internationale anerkendelse for natur af uvurderlig værdi.

Ilulissat Isfjord er 4-6 km bred og 70 km lang. Den er som et meget langt trug skabt af en gletsjer, der gennem årtusinder har skåret sig dybt ned i fjeldet som en flod af is og sten. Fjorden er over tusind meter dyb, men ved udmundingen i Diskobugten, nær Sermermiut syd for Ilulissat, støder de største isfjelde på grund på Isfjeldsbanken. Der er vanddybden nemlig kun 2-300 meter på grund af massive aflejringer af sten og eroderet materiale. Det er et fantastisk syn at stå ved Sermermiut og se ud over de strandede isfjelde, hvoraf de største rager næsten 100 meter op.

Sermeq Kujalleq-gletsjeren har de seneste 10 år fordoblet sin hastighed, så den i dag bevæger sig med omkring 40 meter i døgnet. Det gør den til en af verdens hurtigste gletsjere. Den kælver imponerende 40 til 50 kubikkilometer is om året, svarende til en tiendedel af hele produktionen af isfjelde fra Grønlands indlandsis. Smeltede man denne ismængde, var der nok vand til at dække USAs årlige vandforbrug.

Læs også om Ilulissat og den verdensberømte gletsjer og isfjord i fotobogen Greenlandic Seasons.